Gipsvegger på godt og vondt

viktor

I moderne boliger er det svært vanlig at vegger og tak er laget av gipsplater. Gips er et svært hendig materiale som er enkelt å jobbe med, gir et godt resultat som enkelt kan males og dessuten er relativt brannsikkert. Dette høres i utgangspunktet helt perfekt ut, men det kan skape noen utfordringer når noe skal festes til veggen.

Hvis du har en tavle eller hylle som har blitt stående lenge i påvente av å monteres, da er det greit å bare bli ferdig med det. Det er kanskje ikke så gøy å gjøre det, men når du er ferdig blir det mye bedre. Litt som å teste seg for klamydia, noe som du heller ikke bør utsette.

Første steg – hva er det bak gipsveggen?

Det første du bør sjekke før du fester noe til veggen, er hva som er bak gipsplatene. Det er viktig av minst to ulike årsaker:

  • Du må være helt sikker på at det ikke er noen ledninger eller rør rett bak veggen. Det er for eksempel lurt å holde seg unna området rett over eller under en lysbryter, der befinner det seg nesten helt sikkert ledninger.
  • Avhengig av materialet bak gipsen, kan det være mulig å feste en skrue direkte i det materialet istedenfor. I noen tilfeller kan det for eksempel være montert treplater bak gipsen, og da trenger du egentlig bare å benytte vanlige treskruer. Det kan også være at det er stendere, det vil si vertikale elementer i konstruksjonen, i tre som du kan feste noe i.

Hvis det viser seg at du har mulighet til å få godt feste i tre bak gipsveggen, er egentlig jobben over. Det eneste du kanskje trenger å tenke på, er å bore i forkant hvis du bruker skruer med svært store dimensjoner.

Neste steg – feste noe i gipsen

Hvis det viser seg at du ikke har noen elementer i tre bak gipsveggen, må du feste det du skal henge opp direkte i gipsplaten. Noen ganger finnes det stendere i metall, disse kan eventuelt også benyttes med spesielle skruer.

Heldigvis finnes det etter hvert flere gode måter å feste ting direkte i gipsplater:

  • For lette tavler og lignende er det enkle ofte det beste, bruk en enkel spiker som du slår inn skrått i veggen. Dette tåler noe vekt.
  • For tyngre objekter finnes det såkalte gipsankere som består av to deler. Først fester du en plugg i gipsen, og etter det skrur du i en skrue som ekspanderer pluggen og gir et godt feste.
  • For virkelig tunge hyller og lignende, finnes det skruer som ekspanderer bak gipsplaten. Dette kan gi et svært godt feste med en stor del bak platen som fordeler vekten.