Gode råd og tips til oppussingen

viktor

This article is paid and made in collaboration with the mentioned websites in the article

Det er mange ting man skal holde styr på når man skal pusse opp. Her har vi samlet noen av de beste tipsene, slik at du kan få en så smertefri oppussingsprosess som overhodet mulig.

 

Det er mange som overveier oppussing, enten de er små eller store. Det er som oftest ingen dårlig idé. Hvis det hele foregår på en skikkelig måte, så kan det være med til å øke verdien på huset eller hytta. Det er likevel mange fallgruver man skal passe seg for, og noe av det aller viktigste er god planlegging.

 

Tenk fram i tid

Når man skal pusse opp, så velger man som oftest farger og mønstre man liker best selv. Det er dog også viktig å tenke på at huset skal sannsynligvis skal selges en dag, og da kan et grønt kjøkken og et baderom med rosa fliser på veggen vise seg å være en dårlig investering. Derfor er det en god idé å tenke litt fram i tid når oppussingsprosjektet går i gang. Hvis du kun skal tenke langsiktig, så er nøytrale farger på stoff og materialer best. Det viser seg at nøytrale farger ikke følger moten på samme måte som farger som plutselig er ”in”, for deretter å være fullstendig ”ut” året etterpå.

 

Finn ut av hva du har lov til å gjøre selv

Det er ikke alt du har lov til å gjøre selv, når det kommer til oppussing. Det er for eksempel restriksjoner på VVS og elektrisitet. Hvis du for eksempel har tenkt å legge nye rør på baderommet, så kan det fort bli en kostbar affære, siden du skal ha inn en fagmann. I denne sammenhengen er det viktig å huske på at baderommet kan fremstå som helt nytt, selv uten de store omveltningene. Nye speil på veggen og en ny dusj, kan være med på å gjøre om et kjedelig bad til et behagelig og flott baderom. Hos Bauhaus finner du alt du trenger til oppussingen av badet, og du kan se utvalget her.

 

Tenk på helheten

Man kan fort bli for detaljfokusert når man starter et oppussingsprosjekt. Men noen ganger kan det lønne seg å stille seg selv spørsmålet, om det i det hele tatt passer til resten av huset? Det er ikke sikkert at en fransk bonderomantisk stue passer inn med den åpne kjøkkenløsningen i ren skandinavisk stil. Flere interiørsider gir deg muligheten til å utforme og lage drømmekjøkkenet og drømmestua på hjemmesidene deres, som du kan plassere inn i ulike miljøer. Dette er en god måte å finne en helhet for hele hjemmet ditt.

Her er det også viktig å overveie materialvalget. På www.traevarer.no finner du materialer, møbler og tilbehør til alle rom i tre.

 

God planlegging

Det finnes mange nettbaserte planleggingsverktøy for deg som skal pusse opp. Ikke bare er det morsomt, men også utrolig effektivt. Her kan du lage 3D-skisser av huset ditt, og programmene er både brukervennlige og intuitive. Hvis du har lyst til å være litt mer avansert, så kan du bryne deg på programmet SketchUp. Her får du flere muligheter, men du skal samtidig ha tålmodigheten til å lære deg programmet. For mange kan det virke lovlig avansert. Dog, uansett hvilke programmer du bruker, så ligger nøkkelen til suksess i god planlegging.

 

Bruk familie og venner

Noen ganger kan et oppussingsprosjekt være med på å ødelegge selv det aller beste ekteskapet og vennskapet. Derfor er det viktig at du tar en ordentlig prat med både familie og venner før du går i gang. Ikke bare skal dere overleve, men familie og venner er en uvurderlig ressurs. Kjøp noen pølser og øl, og inviter familien og vennene på en uformell dugnadshelg. Ikke bare kan det være artig og hyggelig, men også kostnadsbesparende.